top of page

De basisbehoeften van je hond

Als hondenbaasje wil je natuurlijk alleen maar het beste voor je hond. Maar wat heb je nu allemaal nodig om aan alle noden van je hond te voldoen? Lees het verder in deze blog.


1 Eten en drinken

Het spreekt voor zich dat je hond moet eten en drinken. Zorg ervoor dat je hond altijd aan drinken kan. Voor eten is dit een ander verhaal. De meeste honden eten teveel als ze onbeperkt voer krijgen. Het is dus belangrijk dat de voerbehoefte is afgesteld op jouw hond. Volg ook niet klakkeloos wat er op de zak staat. Dit is alleen een richtlijn, maar is afhankelijk van de activiteit van je hond en of hij nog snoepjes krijgt of zelfs van tafel. Kijk dus goed naar je hond of hij bijkomt of afvalt en pas daar het eten op aan. Je kan je hond ook altijd leren om op een weegschaal te gaan. Voor grote honden bestaat er een speciale weegschaal voor dieren, kleine honden kun je op een babyweegschaal zetten. Ook de kauwbehoeften van een hond valt hieronder. Als een hond kauwt dan komen er gelukshormonen vrij, geef je hond daarom af en toe een natuurlijke kauwsnack. Buiten dat hij er even mee bezig is, heeft dit ook een rustgevend effect. Een hond moet echt niet lang per keer kauwen, een kwartier is meestal genoeg. De hond stopt ook meestal zelf na een bepaalde tijd. Je kan dan het kauwsnack altijd wegnemen en op een andere dag terug geven. Let er wel op dat een kauwsnack meestal een grote waarde is voor je hond dus pas altijd op als je het gewoon afpakt. Daarom is het beter om je hond iets van meer waarde te geven en dat te ruilen tegen de kauwsnack.


2 Beweging

Een hond heeft behoefte aan beweging en nee, dit moet niet altijd een wandeling zijn. Hoewel dit een goede manier is om je hond te laten bewegen, is het voor sommige honden te overweldigend om elke dag een wandeling te gaan maken. Andere vormen van beweging zijn rondrennen in de tuin, apporteren, zwemmen met je hond,...

Als je wel gaat wandelen, plan dan ook eens snuffelwandelingen in. Dit zijn wandelingen waarbij je de hond aan een langere lijn laat snuffelen. De hond moet dan niet naast je lopen, maar mag zijn neus meer volgen en ook voor en achter je lopen. Dit houdt niet in dat je hond mag trekken en niet moet luisteren als je hem terugroept.




3 Aandacht

Een hond is een sociaal dier en houdt daarom van aandacht. Doe daarom zoveel mogelijk samen met je hond, maar leer hem ook om soms alleen te zijn. Er komen altijd situaties voor dat je misschien de hond eens niet mee kan en dan kent hij dat ook. Een hond die gewoon is om soms alleen te zijn slaapt meestal als je weg bent en laat dan ook geen ongewenst gedrag zien. Als je dan terug thuis komt dan kan je altijd nog met je hond bezig zijn. Respecteer hier wel de grenzen van je hond, niet elke hond wordt graag geaaid. Sommigen vinden het meer als ok om gewoon in dezelfde kamer te zijn.




4 Mentale uitdaging

Het is voor een hond ook belangrijk om mentaal uitgedaagd te worden. Dit houdt in dat we de hond laten denken of werken voor zijn beloning. Dit kan gaan van gehoorzaamheidsoefeningen voordat hij een snoepje of zijn eten krijgt, een denkspelletje spelen met je hond of een snuffelwandeling in te plannen en een andere keer een trainwandeling. Met een trainwandeling bedoel ik waar de hond meer naast je moet lopen en leren om de wereld rond zich wat uit te sluiten en zich volledig te focussen op de baas. Je geeft de hond dan tijdens de wandeling commando's die hij dan moet volgen.




5 Een eigen plaats

Honden hebben behoefte aan een plaats die alleen voor hun is en waar ze weten dat ze kunnen rusten zonder gestoord te worden. Bij sommige honden is dit een aparte kamer of bench, maar dit kan ook een kussen of een deken zijn. Leer ook zeker alle familieleden dat als de hond er voor kiest om op zijn plaats te gaan liggen dat de hond op dat moment niet gestoord mag worden.




6 Gezondheid

Als hondenbaasje wil je natuurlijk dat je hond een zo zorgeloos en pijnloos leven kan leiden. Daarom is het belangrijk om met je hond elk jaar naar de dierenarts te gaan om te kijken of alles nog in orde is. Als je merkt dat je hond zich anders gedraagt dan normaal, kan je altijd raad vragen aan de dierenarts. Onder gezondheid valt ook dat je hond niet te dik of te mager is. Als je dit niet onder controle lijkt te krijgen, dan kan de dierenarts er je ook zeker mee helpen en tips geven. Bij gezondheid hoort ook vachtverzorging. Dit is niet alleen voor langharige honden belangrijk maar zeker ook voor kortharige. Het is belangrijk om je hond regelmatig te kammen en/of te wassen. Niet alleen voorkomt dit klitten maar je gaat ook meteen met je handen eens over de huid en zo kan je abnormaliteiten sneller opmerken.



7 structuur

Honden houden van structuur. Dit is meer als elke dag op hetzelfde moment opstaan om je hond buiten te laten of rond hetzelfde uur eten geven. Dit telt ook voor de regels van je hond. Een hond snapt soms niet het is ja of nee. Als je niet wil dat je hond op de zetel springt, dan mag hij dat ook nooit doen en niet soms. Zijn er kamers waar je hond niet mag komen, dan mag hij er ook nooit komen en ga zo maar door. Door deze structuur vol te houden weet de hond waar je grenzen zijn en vindt hij daar ook houvast in. Je hond gaat je ook meer vertrouwen als baas en meer respect voor je tonen. Dit houdt niet in dat je hond niet gaat testen of hij de grenzen niet kan verleggen maar op die momenten is het belangrijk om voet bij stuk te houden en je grenzen aan te geven. Let er wel op dat je niet boos wordt op de hond maar wel duidelijk maakt dat je dat niet wilt.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page